אנו רגילים לחשוב על רשת מקדונלד’ס כעל רשת מזון מהיר ענקית ומצליחה, פחות מוכרת העובדה כי הרשת העצומה אשר 20 אחוזים מכל הארוחות שהיא מוכרת הן ארוחות ה Happy Meal המגיעות בליווי צעצוע קטן, היא למעשה גם יצרנית הצעצועים הגדולה בעולם.
ארוחת הילדים של מקדונלד’ס התפתחה בשנות השבעים של המאה הקודמת והפכה למוצר רשמי של הרשת בשנת 1979. במהלך השנים צברו הארוחות הארוזות פופולריות והצעצועים הנלווים אליהן הפכו לחלק מרכזי בארוחה ושימשו בין השאר כפלטפורמה לקידום סרטים וסדרות טלויזיה פופולריות מתרבות הילדים.
הפופולריות של הצעצועים הפכה כאמור את מקדונלד’ס למפיצה ענקית של צעצועים, ובאופן טבעי מהפכת הקיימות המתחוללת בשנים האחרונות בשוק הצעצועים ומשנה אותו מן היסוד לא השאירה את רשת המזון אדישה. מוקדם יותר החודש הצהירה מקדונלד’ס על מהלך של החלפת 90 אחוז מרכיבי הצעצועים של ה Happy Meal לרכיבים העשויים מחומרים ממוחזרים או תחליפי פלסטיק ממקור טבעי (שאינו על בסיס דלקי מאובנים) עד שנת 2025.
מידותיהם הקטנות של צעצועי ארוחות הילדים עשויות לתעתע, אך בשל התפוצה העצומה של הצעצועים הקטנים מדובר במהלך אשר אם יתממש, כמות פסולת הפלסטיק המזהם שהוא צפוי לחסוך בשנה שוות ערך לכמות הפלסטיק שצורכת כל אוכלוסיית הבירה וושינגטון במשך שנה.
וידאו ההכרזה של מקדונלדס | ספט' 2021
ההצהרה הדרמטית היא המשך של מהלך ארוך יותר של הרשת, אשר החלה כבר בשנת 2018 לצמצם את השימוש בפלסטיק בצעצועים במדינות מסוימות ומעבר לחומר ממוחזר באריזות הארוחות, אולם בשונה מבעבר, ההצהרה הפעם אוניברסלית ומתייחסת לרשת כולה ולא לקמפיינים נקודתיים הפונים לקהלים במדינות שבהן יש מודעות גבוהה לנושא הקיימות.
מעבר להודעה החגיגית והמהלך המבורך, לא ניתן להתעלם מהשאלה הבסיסית יותר לגבי הלגיטימיות של של צעצוע פלסטיק המחולק ב”חינם” כחלק ממצרך בסיסי וחיוני כמו ארוחה ומחיי השימוש הקצרים המאפיינת צעצועים המחולקים בצורה כזו. באופן פרדוקסלי, במקרה של צעצועי ה Happy Meal, אותן תכונות שהופכות אותם לבעייתיים כל כך בהיבטים של קיימות, הן גם אלו שהופכות את ההחלטה של החברה לחשובה ובעלת פוטנציאל שינוי משמעותי ורחב הרבה יותר מן ההשפעה הנקודתית על הצעצועים אותם הם מייצרים.
התפוצה העצומה של ה Happy Meal והתחלופה הגבוה של הצעצועים הקטנים המתחלפים בקצב המהיר בו נוצרים תכנים חדשים, סרטים וסדרות עבור ילדים, יאלצו את מעצבי החברה למצוא שלל פתרונות יצירתיים וברי קיימא ליצירת שלל הדמויות, המכאניקות, הצורות והגוונים שתכני הילדים מאופיינים בהם. הכח הכלכלי העצום של הרשת יאפשר לה למצוא פתרונות ולהשקיע בפיתוח תהליכים אשר צפויים לחלחל בעתיד גם לחברות צעצועים בינוניות וקטנות, אשר החסם העיקרי העומד בפניהן כיום הוא מיעוט התחליפים לפלסטיק על בסיס דלקי מאובנים, העלויות הגבוהות של תחליפים אלו ותהליכי הרגולציה של החדרת חומרים חדשים לשוק הצעצועים, הרגיש מאד לתחום הבטיחות.

הצצה לעיצובים העתידיים. צילום: מקדונלד'ס
ג’ני מק’קולוך, מנהלת תחום הקיימות של הרשת מספרת כי מאחורי המהלך עומדת התובנה כי הדור הבא של לקוחות הרשת הוא בעל מודעות עצומה ודאגה רבה לכדור הארץ. בדומה למהלכים דומים של ענקיות הצעצועים בשנתיים האחרונות, המהלך שמקדונלד’ס, גם אם יש בו פן שיווקי, מבטא בעיקר את העניין הציבורי חסר התקדים בנושא הקיימות והגנת הסביבה, ואת התפקיד הגדול של ילדים כסוכנים של השינוי המתרחש אשר מטרתו העיקרית היא שמירה על עתידם ואיכות חייהם כאנשים בוגרים.
