“סיבוב” הנה תנועה מעגלית של עצם סביב מרכז. הקו הדמיוני סביבו סובב החפץ נקרא “ציר סיבוב”. אם ציר הסיבוב עובר דרך החפץ, הגוף סובב סביב עצמו (בדומה לסיבוב כדור הארץ סביב צירו). אם ציר הסיבוב חיצוני לחפץ, החפץ יקיף את הציר בתנועה מעגלית הנקראת הקפה. (בדומה למסלול כדור הארץ סביב השמש).
תופעת הסיבוב, המופעלת בין השאר על ידי כח המשיכה, נפוצה מאד ביקום והיא אחראית בין השאר לצורתם העגולה של כוכבים, למבנים הספירליים של הגלקסיות ולתופעות מחזוריות כמו היממה ועונות השנה בכדור הארץ.
הסיבוב, המעגל והצורות העגולות חריגים בסימטריה שלהם על רקע הנוף ה”מבולגן” לכאורה בטבע ולכן, כאשר הם מופיעים הם מושכים את תשומת ליבו של האדם.
על פני כדור הארץ ניתן להיתקל בסיבוב בתופעות טבעיות כמו מערבולות או אופן הנפילה של זרעים מסויימים כמו זרעי המייפל והמכנף הנאה. התופעה יכולה גם לקרות באופן אקראי בנפילה או בהשלכה של חפץ חלק או עגול כמו חלוק נחל.

איורי זרעים כמו זרע המייפל הצונחים בתנועה סיבובית
מוזיאון המדע במינכן | גרמניה
צילום: שלומי איגר
סיבוב הגוף האנושי סביב ציר או במעגל הוא תנועה בסיסית במחול ויכול לגרום לשינוי תודעתי, לאקסטזה או לסחרחורת. סיבוב מהיר של חפץ תוך כדי חיכוך יכול ליצור המון אנרגיה מרוכזת בנקודה אחת, מה שהפך את הסיבוב לאחת הדרכים החשובות ליצירת אש ובכך לאחת התופעות החשובות בהתהוות המין האנושי.
גם טכנולוגיות רבות כמו החריטה והכדרות מבוססות על עיבוד חומר תוך כדי סיבוב והתוצרים שלהן הם חפצים עגולים וסיבוביים.

מבחינה חזותית- כאשר חפץ מסתובב מהר צורתו נראית כמשתנה לצורה הנקראת “גוף סיבוב” (למשל, כאשר קובייה סובבת סביב צירה היא נראית כגליל) והצבעים על גבי הגוף נראים כנמרחים ומתערבבים.
בנוסף, סיבוב מהיר יוצר כח ייחודי, הצנטריפוגה, ובכך גורם לחפצים מסתובבים להתנהג בצורה שונה מעט מזו שאנו מכירים בחיי היום יום, מה שמאפשר לחפץ מסתובב לעמוד ניצב לאורך זמן על צירו.

היותה של התופעה נפוצה כל כך, שימושית וקלה להשגה גרמה לאדם לעסוק ולהתקל הרבה בחפצים מסתובבים. המראה הייחודי, שינוי הצורה והאופי הכמעט מכושף של חפצים מסתובבים, גרמו לאדם להסתקרן מהתופעה, לחקור אותה ולהשתעשע בה.
הקסם והפשטות של התנועה הסיבובית גרם לה להיות תופעה יעילה ונפוצה מאד בעולם הצעצועים. סביבונים וצעצועים מסתובבים הופיעו במקביל בתקופות שונות, בתרבויות שונות ובמקומות שונים לאורך ההיסטוריה ובדומה לצעצועים בסיסיים אחרים, נראה שהמשחק בחפצים מסתובבים הוא תופעה אנושית על תרבותית.
צעצועים כמו חישוק ההולה הופ, היו-יו, הדיאבלו ועוד הם כמה מהצעצועים האייקוניים המבוססים על תנועת הסיבוב.
הסביבונים הם קבוצה ענקית במשפחת הצעצועים המסתובבים אשר המכנה המשותף לכולם הוא העיקרון הפיזיקלי המפעיל אותם: שימוש בכוח צנטרפוגלי הנוצר ע”י סיבוב סביב ציר לצורך עמידה אנכית כנגד כח המשיכה.
הסביבונים הבסיסיים ביותר הם אלו המופעלים על ידי האצבעות, לרוב הם יהיו בעלי בסיס חרוטי וידית קטנה או שטח אחיזה להפעלה בעזרת האצבעות.
סביבון עץ חרוט וצבוע | צילום: שלומי איגר
סביבון פלסטיק | צילום: שלומי איגר
בתוך קבוצה זו קיימים “סביבוני ההימורים”- אלו שגופם המרכזי בנוי מפאות ולכן תמיד יפלו כאשר פאה אחת מצביעה כלפי מעלה או נוגעת במשטח. סביבוני הימורים שייכים למעשה גם למשפחה של קוביות המשחק.

איור סביבוני הימורים של החוקרת גוון וויט
Antique Toys and Their Background | 1971 | Gwen White
על עקרון זה עובד גם הסביבון הנפוץ בחג בחנוכה המאופיין בארבע פאות וכיתוב האותיות נ’ ג’ ה’ פ’\ש’
אחת הסברות לגבי מקורו של סביבון חנוכה בעל ארבע הפאות היא שהוא שכלול של קוביות משחק בעלות ארבע פאות שהיו בשימוש באיזור הודו.
סביבוני חנוכה קיימים במגוון חומרים וטכנולוגיות. היקרים מביניהם מגולפים בעץ או עשויים בעבודות צורפות. סביבונים זולים היו עשויים בעבר מעופרת בטכניקות יציקה פשוטות ועם הופעת הפלסטיק הופיעו שלל גרסאות זולות ופשוטות שהחליפו את סביבוני העופרת.

סביבוני עץ מגולפים | פולין | המאות ה19 וה 20 | מוזיאון ישראל, ירושלים | צילום: שלומי איגר

סביבוני עץ מתועשים | צילום: שלומי איגר


סביבון חנוכה פשוט מפלסטיק, דגם נפוץ בישראל בעשורים האחרונים | צילום: שלומי איגר

סביבון חנוכה פשוט בעל שש פאות, דגם נפוץ בישראל בעשורים האחרונים | צילום: שלומי איגר

סביבון חנוכה פשוט עשוי חלק אחד | צילום: שלומי איגר
סוגים נוספים של סביבונים מאופיינים לרוב על ידי אופן ההפעלה שלהם
“סביבון השלכה” או “פורפרה” הוא סביבון אשר ההפעלה שלו נעשית על ידי ליפוף חוט סביב הסביבון והשלכתו לארץ כאשר קצה החוט נשאר בידי המשליך. אחד המאפיינים של סביבון זה הוא עוצמת הסיבוב החזקה שלו, מה שגרם לו להיות כלי משחק פופולרי בתחרויות שונות שמטרתן הפלת או אפילו ריסוק הסביבון של היריב.
מקורן של הפורפרות הוא ככל הנראה אסיה, בדגש על יפן אך הן היו ועודן משחק נפוץ מאד באירופה ובהמשך גם באמריקה.


איור פורפרה אפריקאית של החוקרת גוון וויט
Antique Toys and Their Background | 1971 | Gwen White
סביבון נוסף הוא “סביבון השוט”. סביבון זה מופעל על ידי שוט, איתו מצליפים בסביבון במהלך הסיבוב בכדי להמשיך את סיבובו. לרוב מקורו של סביבון השוט מיוחס לסין ונראה שיובא לאירופה במאה ה14. למרות שעדויות עתיקות של סביבונים אלו נמצאו גם במצרים ולכן סביר שהיה קיים באיזור הים התיכון גם לפני שהובא מסין.
בעבר סביבוני שוט היו עשויים מעץ וחימר, במאה ה18 באירופה החלו לייצר גרסאות ברזל שלהם שיועדו לשימוש על קרח.
גם סביבון השוט וגם הפורפרה ייחודיים בהיותם סביבונים שהפעלתם דורשת מימנות נרכשת, הם מתאימים למשחק בחוץ ועוצמת הסיבוב שלהם גדולה מאד. סביבון השוט והפורפרה הפכו לצעצועים נפוצים מאד בקרב ילדים וחלק משגרת הפנאי וניתן למצוא עדויות למשחק בהם בציורים ובספרות לאורך ההיסטוריה.
לא מפתיע שהסביבונים הללו הפכו במקומות מסויימים לענפי ספורט ושימשו כמקור השראה למשחקים ומוצרים שונים שהמוכר ביניהם כיום הוא הבייבלייד, משחק קרבות תחרותי בסביבונים שאופן ההפעלה שלהם הוא שכלול שיטת הפורפרה. הבייבלייד מבוסס על סידרת אנימציה.


סביבון מוכר נוסף הוא “סביבון המשאבה” שמו של סביבון זה נגזר מצורת הפעלתו המבוססת על תנועת פמפום שבמהלכה מוט מפותל נע דרך גוף הסביבון ומאלץ אותו להסתובב סביבו. סביבון זה קל מאד להפעלה ואינו דורש כל מיומנות ולכן הוא נפוץ מאד בעולם צעצועי התינוקות. בגלל עקרון ההפעלה המכאני הדורש מוט ארוך בעל פיתולים רבים ורחוקים זה מזה סביבוני המשאבה הם גדולים יחסית, מה שהפך אותם לכר פורה לאיורים ודקורציה השאולים מעולם הילדים. בגרסאות מסויימות סביבון משאבה מגיע עם בסיס רחב מקובע אליו כך שהוא עומד ניצב גם כשאינו מסתובב. סביבוני המשאבה הם סביבונים מודרניים יחסית ופיתוחם התאפשר הודות לשכלול טכניקות עיבוד פח במאה ה19. כיום יהיו עשויים לרוב מחומרים כמו פח כבוש ופלסטיק.

סביבוני משאבה שונים | מוזיאון הצעצועים באנטליה | צילום: שלומי איגר

סביבון משאבה מאוייר | מוזיאון הילדות בלונדון | צילום: שלומי איגר
דרך נוספת לספק אנרגיה לסיבוב הסביבון היא שימוש בקפיץ. קיימים סוגים שונים של סביבוני קפיץ אשר המשותף להם הוא הפעלתם המבוססת על מתיחת קפיץ, בסיבוב או בלחיצה ושחרור פתאומי של האנרגיה האגורה בקפיץ אל הסביבון בתנועה סיבובית. בגלל הצורך לנתק את הקפיץ מבלי לבלום את הסביבון, אחד המאפיינים של סביבונים אלו הוא שהם עשויים לרוב משתי יחידות אשר אחת מהן נותרת ביד המפעיל. גם סביבונים אלו היו במקור עשויים פח וכיום קיימות בעיקר גרסאות פלסטיק שלהם.

סביבון קפיץ מפח | מוזיאון הילדות בלונדון | צילום: שלומי איגר

סביבון קפיץ מפלסטיק | צילום: שלומי איגר
סוג נוסף של סביבון מודרני יחסית, אשר החידוש בו אינו טכנולוגי אלא מדעי, הוא הסביבון המתהפך “tippe-top”
הסביבון המתהפך הוא סביבון המעוצב באופן שגורם לו להתהפך תוך כדי סיבוב ולהסתובב על הידית שלו. מה שמאפשר את התופעה הוא שילוב בין ידית הסביבון הגורמת לו לצאת מעט מאיזון סביב ציר הסיבוב שלו לבין גופו הכדורי היוצר מצב שבשונה מסביבונים אחרים, אין לו “חוד” המשמש כנקודת מגע יחידה עם המשטח, נקודת המגע שנעה, בשילוב עם כח החיכוך מביא את הסביבון לנקודה שבה עליו להתהפך ולהסתובב על הידית.
העקרונות הפיזיקליים של סביבון מתהפך מתוארים בטקסטים עוד משנת 1890 ושנה לאחר מכן אפילו נכתב פטנט בנושא, אולם ככל הנראה רק בשנות החמישים של המאה העשרים נבנה מודל הפועל על פי העקרון הפיזיקלי והוגן גם הוא בפטנט. כיום הסביבון המתהפך הוא סוג נפוץ מאד של סביבון וקיימות גרסאות שלו גם מדוייקות מאד ממתכות שונות וגם גרסאות פלסטיק פשוטות וזולות.

פטנט הסביבון המתהפך משנות החמישים

סביבון מתהפך עשוי עץ. מעוטר בצידו התחתון | צילום: שלומי איגר

סביבון מתהפך| צילום: שלומי איגר
סביבון מתהפך הוא דוגמה לניצול עקרון הסיבוב של הסביבון ליצירת אפקט נוסף, מפתיע, המבוסס על עקרון הסיבוב. לאורך השנים נוצרו סוגי סביבונים שונים המנצלים את תנועת הסיבוב בדרכים שונות, פשוטות יותר, ליצירת אפקט משני או התנהגות נלווית לסיבוב הסביבון:
אחד המאפיינים של סיבוב הסביבון הוא מהירותו הגבוהה, במהירות זו אוויר רב מתחכך על פני הסביבון. גוף חלול עם חור במיקום נכון יתפקד בזמן סיבוב כמשרוקית. זהו הבסיס לסביבון השורק\ המזמזם.
סביבונים שורקים ניתן למצוא ביפן, באירופה ובאמריקה מהמאה ה18. קיימים סביבונים שורקים מעץ, מאבן, ממתכת וכיום גם מפלסטיק. בשל מהירות הסיבוב הגבוהה הדרושה ליצירת השריקה לרוב סביבונים שורקים יהיו מהטיפוסים המופעלים באמצעי עזר כלשהו כמו חוט או קפיץ.

סוג נוסף של סביבון המשתמש בתכונה אחרת של הסיבוב הוא הסביבון הנפתח- סביבונים אלו מנצלים את הכח הצנטריפוגלי המושך את המסה מציר הסיבוב כלפי חוץ. לסביבונים אלו יהיו רכיבים המחוברים אל הגוף המרכזי בציר ובעת הסיבוב הרכיבים “יפרסו” לצדדים.
שימוש נוסף בכח הצנטריפוגלי בסביבונים נוסף בסוף המאה העשרים כאשר החלו להופיע סביבונים המכילים רכיבים אלקטרוניים. אלקטרוניקה היא במידה רבה אלמנט בעל פוטנציאל להיות מסורבל מאד על גבי חפץ פשוט כמו סביבון אך חיבור מעניין אחד בין אלקטרוניקה לסביבון הוא המתג הצנטריפוגלי- רכיב מתכתי חופשי כמו קפיץ למשל, הממוקם מחוץ לציר הסיבוב של הסביבון, אשר כח הצנטריפוגה מניע אותו בזמן סיבוב לסגור מעגל ולהפעיל אלמנט כמו צליל או תאורה. היופי במנגנון הוא הקשר המכאני שלו לסיבוב, בפועל מרבית הסביבונים האלקטרוניים מפעילים צלילים ותאורות גסים מאד שאינם תואמים את הפשטות והזיקוק שבסביבון.

סביבון אלקטרוני| צילום: שלומי איגר
תופעות נוספות רבות הנגזרות מצורת הסיבוב, העמידה הניצבת, המהירות והכח הצנטריפוגלי נוספו במהלך השנים כתוספות לסביבונים. כך נוצרו בין השאר צעצועים כמו סביבונים מציירים או סביבונים מגנטיים המסיעים בתנועה אופקית פיסת מתכת.


סביבון מגנטי| צילום: שלומי איגר
היותם של הסביבונים נפוצים, זולים וניידים הפכה אותם לאמצעי נהדר למשחק. צורות המשחק הן החל ממשחקי מזל בסביבוני ההימורים עד משחקי מיומנות של סיבוב הסביבון, ביצוע להטוטים בעזרתו וקיום קרבות בין סביבונים. מלבד משחקים אלו, המכאניקה והתנועה של הסביבון יצרה במהלך השנים צורות משחק נוספות, שונות ומגוונות, שחלקן כללו ממש לוחות משחק וכלי משחק נוספים מלבד הסביבון. לרוב במשחקים אלו על הסביבון לעבור בין מכשולים או לקלוע למטרה מסוימת.

איור לוח משחק משנת 1880
מתוך הבלוג של לורנס באס:
lourensbas.wordpress.com

מבוך ומסלול מכשולים מהמאה ה19
מתוך הבלוג של לורנס באס:
lourensbas.wordpress.com

זירות משחק של משחק הבייבלייד, כיום
אחד מסודות ההצלחה של הסביבון ומקור הקסם שלו הוא הפער העצום בין קלות היצירה לבין האפקט המתקבל. טכנולוגיות וחומרים המתאימים ליצירת צורות חרוטות מלוים את האדם מראשית ימי הטכנולוגיה. כדרות וחריטת עץ הן מהטכנולוגיות העתיקות והן משמשות עד היום ליצירת חלק מסוגי הסביבונים.
הקסם שמתרחש כאשר חפץ חרוט מסתובב במהירות, מעלים את כל סממניו הגרפיים ומנצח את כח המשיכה הוא עצום. העובדה שילדים ומבוגרים בני זמנינו יכולים להנות מחווית סיבוב הסביבון והצפיה בו יכולה לרמוז עד כמה מרגשת וקסומה היתה החוויה לשחק בסביבון בעבר וכמה בקלות ניתן היה לייחס לחפץ המכושף הזה שהתנהגותו כל כך מדוייקת אך כוון נפילתו לא צפוי תכונות מיסטיות ולשייכו לעולם הגורל וההימורים.

לבלוג יש עמוד פייסבוק פעיל בו ניתן לעקוב ולהתעדכן כאשר עולים חומרים חדשים
https://www.facebook.com/aboutoys/
מקורות וקריאה נוספת:
http://www.artofspinningtops.com
https://lourensbas.wordpress.com
Antique Toys and Their Background | 1971 | Gwen White
The Lost Art of Spinning Tops , 2011 , Lourens Bas, Arthur Verdoorn
http://me598.wikidot.com/an-investigation-of-the-tippe-top
קטלוג תערוכה “סביבון סובב עולם”- אוסף רחל ברלב
דף פייסבוק של האספן עזרא כהן: spinning top ezra (dreidels) collection ( סביבונים האוסף של עזרא)
הבלוג של דינה קיין: http://svivon.lulaot.com