לולו ברלו (Lulu-Berlu) היא חנות צעצועים בפאריז אשר האוסף שלה והאוצרוּת לא היו מביישים מוזיאון קטן. החנות בעלת החזית הצהובה הצעקנית ממוקמת ברחוב גרנד פריירה השקט (2 Grand Prieuré). האוסף הענק הכולל מעל 30,000 צעצועים חדשים ויד שנייה של 1500 כותרים ומותגים שונים מתמקד בעולם צעצועי האספנות, דמויות הפעולה וצעצועים מבוססי סדרות טלויזיה.

אחד המאפיינים הייחודיים של החנות ומה שהופך אותה בעיניי למוזיאון הוא האוצרות החכמה ואופן התצוגה של המוצרים.

חזית החנות ברח' גראנד פריירה 2 בפריז
צילום: שלומי איגר

מתוך החנות
צילום: שלומי איגר

גודל האוסף ואופן התצוגה שופכים אור על התרבות החומרית שליוותה את ספרות קומיקס וסדרות טלויזיה החל מהמחצית הראשונה של המאה העשרים ועד היום. התצוגה המוארת והמרווחת בויטרינות הגדולות יוצרת תמונה ויזואלית של השינויים ההיסטוריים שעברו דמויות הפעולה במהלך העשורים האחרונים.

הסידור באופן טבעי מחלק את הצעצועים לנושאים לפי התמה שלהם, הכותרים והיקומים אליהם הם משתייכים. ניתן לתת לקבוצות ויטרינות כותרות על כמו “חלל” או “מפלצות” מה שמאפשר לויטרינות להציג לצד המותגים המוכרים גם צעצועים אקזוטיים יותר ומוכרים פחות ועד למוצרים נדירים ואפילו חסרי מותג.

קטע קטן מאחת הויטרינות המוקדשות לצעצועי "מלחמת הכוכבים" משנות השבעים ועד היום
צילום: שלומי איגר

דמויות "חיילי חלל" או "אנשי חלל" היו פופולריות משנות החמישים, סוגים שונים שלהם מתקופות שונות מוצגים תחת קטגוריית העל - צעצועי חלל
צילום: שלומי איגר

השילוב בין חלוקה לנושאים אל מול העובדה שהחנות מציגה מותגים מוכרים לצד מוצרים נדירים ותופעות חולפות מההיסטוריה של הצעצועים יוצרת הצצה מרתקת אל כמה מהמהלכים ההיסטוריים הפחות מוכרים בתעשיית צעצועי הפעולה וגיבורי העל כמו דימויים שהופיעו במקביל, רעיונות שצפו בתרבות הפופולרית באופן רגעי ומותגים, סדרות טלוויזיה ולעיתים חברות שלמות אשר נבלעו לתוך חברות אחרות וכאילו נמחקו מההיסטוריה.

צעצועי ה"אקשן מן" האב הקדמון של סדרת כח המחץ מוצגים אל מול צעצועי כח המחץ לדורותיהם עד ימינו

אחת הדוגמאות הברורות לכך היא צעצועי MACHINE ROBO של חברת POPY  והGOBOTS של חברת TONKA אשר מוצגים לצד רובוטים נוספים בויטרינות הנשלטות ביד רמה על ידי הרובוטריקים  TRANSFORMERS של HASBRO.

הMACHINE ROBO הם סדרת צעצועים יפניים אשר יצאו לאור בשנת 82. הרעיון היה ליצור סדרה של צעצועי רובוטים המסוגלים לשנות צורה מצורה רובוטית אנושית לצורה של כלי רכב כאשר קנה המידה בתצורת כלי הרכב הותאם לגדלים של כלי הרכב של חברת MATCHBOX.

ה MACHINE ROBO יצאו מיפן והופצו באירופה ובאוסטרליה תחת השמות ROBO MACHINES ו MACHINE MAN.

בצפון אמריקה נקנה המותג על ידי חברת TONKA והפך בשנת 83 לסדרת הGOBOTS אשר הצליחה יותר מאחותה הגדולה.

GOBOTS by TONKA & ROBO MACHINE by POPY
באיזור המוקדש לרובוטים ולרובוטים משני צורה
צילום: שלומי איגר

במקביל, נוצרו רובוטים משני צורה נוספים ביפן על ידי חברת TAKARA העיצובים נקנו על ידי חברת HASBRO האמריקאית בשנת 84 (כשנתיים אחרי MACHINE ROBOTS היו בשוק) והפכו לסדרת הרובוטריקים TRANSFORMERS המוכרת והמצליחה עד היום.

ה GOBOTS המשיכו להמכר עד שנת 87 כאשר בשנת 91 נקנה המותג והזכויות על ידי HASBRO וכך למעשה נבלעה ההיסטוריה של הרובוטים משני הצורה אל היקום של הרובוטריקים הזכורים בטעות עד היום בתור המותג הראשון והיחיד בז’אנר.

TRANSFORMERS | HASBRO
הרובוטריקים, השליטים הבלתי מעורערים של קבוצת הויטרינות
צילום: שלומי איגר

הויטרינה של הרובוטים משני הצורה בלולו ברלו היא דוגמה אחת מיני רבות לאופן שבו האוצרות המיוחדת של החנות היפה הזו מספרת ומאירה את ההיסטוריה של צעצועי הפעולה ואספנות,  אחד התחומים הנרחבים, המסועפים והכלכליים בעולם הצעצועים בעשרות השנים האחרונות.

גרימלוק
רובוטריק | 1984 | פלסטיק מוזרק ורכיבי מתכת | HASBRO | יוצר בסין
| צילום: שלומי איגר

LULU-BERLU

2 r Grand Prieuré, 75011 PARIS

http://www.lulu-berlu.com