תצוגות צעצועים במוזיאונים מכילות פרדוקס מובנה הנובע מן הפער בין הסדר, הארגון המיון וההגיון המאפיינים תצוגה מוזיאלית, לבין האופי הכאוטי והאקלקטי המאפיינים את השימוש בצעצועים וארגונם בפועל, כמו גם היכולת להשתמש בחפצים שונים כצעצועים במסגרת משחק ולהפעילם בדרכים בלתי צפויות ובלתי מתוכננות.
לצד החשיבות הרבה המיוחסת לממצאים ארכיאולוגיים תצוגות מסוג זה עשויות לתעתע ולעיתים אפילו להקשות על היכולת לדמיין את הצעצועים המוצגים בהן מתפקדים בחיי הילדים להם היו שייכים.
בנוסף, באופן מסורתי, עד לעשורים האחרונים, מיעט המחקר הארכיאולוגי להכריז על חפצים הנראים כצעצועים ככאלה. הסיבות לכך שונות ונעות בין חוסר העניין הכללי בתחום הילדות אשר אפיין את המחקר הארכיאולוגי וההיסטורי בעבר לבין היותם של צעצועים חפצים ייחודיים אשר צורתם לא תמיד מעידה על הפונקציה שלהם והשימוש בהם נושק לעיתים קרובות לעולמות הדת והפולחן.
התוצאה היא כי האופן בו מוצגים צעצועים ומשחקים קדומים במוזיאונים משקף לעיתים גישות מיושנות בנוגע למחקר הילדות. החיבור הקטגורי בין משחקים לצעצועים ובין שני אלה לילדות מטעה, שכן משחקים וצעצועים רבים לא היו נחלתם של ילדים בלבד וחלקם שימשו למטרות דתיות ופולחניות, לפעמים מבלי לשלול את היותם חפצי משחק במקביל.
אולם, למרות הפער בין האופן בו מוצגים החפצים לבין ייעודם, התמונה הכללית המתקבלת מן העושר הרב של חפצים ודימויים המתארים ילדות או מיועדים לילדים המוצגת במוזיאונים הארכיאולוגיים ביוון מאפשרת הצצה אל עולם הילדות בעת העתיקה.
הקרמיקוס, אתונה
Kerameikos Archaeological Museum
אחד הצעצועים הקדומים השמורים ביותר שנמצאו באיזור יוון, ולמעשה צעצוע הסוס בעל הגלגלים העתיק ביותר הידוע כיום, נמצא בקבר של ילד באיזור אתונה והוא מתוארך לתקופה שבין השנים 950 ל 900 לפנה”ס. סוס הצעצוע בעל 4 הגלגלים צבוע ומעוטר בגלזורה שחורה בעיטורים האופייניים לתקופה הגיאומטרית בה נוצר. העיטורים כוללים פרטים דקורטיביים כמו גם את גווני פרוות הסוס ואת הרסן.
Wheeled horse 950-900 BC
Kerameikos Archaeological Museum, Athens
Photo: Shlomi eiger
סוס הצעצוע הוא אחד המוצגים המוכרים של המוזיאון הארכיאולוגי במתחם הקרמיקוס באתונה. במוזיאון השוכן בבית הקברות העתיק מוצגים ממצאים שונים מהאיזור ומתקופות שונות. מלבד סוס הצעצוע, ממצא נוסף המייחד את המוזיאון בתחום הצעצועים הקדומים הוא אוסף של בובות מפרקיות, הקדומות ביותר המיוחסות לאיזור.
הבובות, מן התקופה הגיאומטרית, שונות מאד מן הבובות המפרקיות המאפיינות את האיזור בתקופות המאוחרות יותר, הארכאית והקלאסית.
Clay Dolls 10th century BC
Kerameikos Archaeological Museum, Athens
Photo: Shlomi eiger
הבובות הפעמוניות החלולות, הן הפשטה של צורת הגוף האנושי לכדי צורות בסיסיות המתאימות לשפת הקדרות והחימר, מלאכות אשר אפיינו את האזור בתקופה בה נוצרו. רגליהן החופשיות התלויות מתוך גופן על חבל המשמש להן כציר מתנדנדות כאשר הבובות זזות ומאפשרות להושיבן. מיקומן הנמוך של הרגליים ביחס לגוף, שולל את האפשרות אשר לעיתים נטענת כי בובות אלו שימשו ככלי נגינה.
הבובות המופשטות מן התקופה הגיאומטרית הן תזכורת לאפשרויות הרבות לחלוקה לתיאור של הגוף האנושי לצורך ייצוגו בדימוי מיניאטורי, כחלק מן התפיסה המשתנה של הגוף בין תקופות ותרבויות שונות, הבאה לידי ביטוי בין השאר באופן ייצוגו באמנות.

Jug with a depiction of children playing
Kerameikos Archaeological Museum, Athens
Photo: Shlomi eiger
מלבד הבובות וצעצועים בעלי גלגלים בקרמיקוס ניתן למצוא חפצים נוספי המתייחסים או מציגים את הילדות הקדומה, כמו למשל עיטורים בדמויות של ילדים משחקים עם בעלי חיים ועם כלי נשק או צעצועים מאולתרים.
המוזיאון הארכיאולוגי בקרמיקוס אינו מקדיש איזור מסויים לילדות, המוצגים בו מסודרים על פי התקופות בהם נוצרו, מבחינה מסויימת תצוגה מסוג זה עדיפה מפני שהצעצועים מוצגים בהקשר לחפצים בני זמנם ולא בהקשר לחפצים אשר התרבות המציגה אום רואה כקשורים מבחינה רעיונית.
האגורה הרומית, אתונה
Roman Agora
סוס צעצוע נוסף בעל גלגלים, המוצג לא מאד רחוק מהקרמיקוס אך נוצר מאוחר הרבה יותר מבחינה היסטורית הוא סוס הגרירה המוצג באגורה הרומית באתונה.
הסוס מלא הפרטים המעוטר בתבליט שיערות זנבו ורעמתו כמו גם רסן וקולר, הוא חלק ממצאים רבים, חלקם צעצועים, אשר נמצאו באגורה הרומית ומתארים את החיים השוקקים שהיו בסביבה במאות הראשונות לספירה.
בשונה מן הסוס בקרמיקוס הסוס הרומי נעשה בלחיצה לתבנית, והיה חלק מסדרה משוכפלת של צעצועים זהים לו. דבר הבא לידי ביטוי בעיצובו המפורט והמדויק ובסימטריה האופיינית לחפצים המיוצרים משני חצאי קליפות המחוברים זה לזה.
בדומה לתצוגות רבות במוזיאונים ארכיאולוגיים, הקונטקסט בו מוצג סוס הצעצוע באגורה הוא “משחקים וצעצועים” ולצידו ניתן לראות אביזרים נוספים מעולם זה, אם כי בתרבות בה נוצרו לא בטוח כי היו שייכים לילדים, כמו למשל קוביות משחק מאבן מן המאה החמישית ועצמות ששימשו למשחק הדומה לחמש אבנים (knucklebones).
Bone Dice, Fifth century AD
Agora Museum (Archaeological Museum), Athens.
Photo: Shlomi eiger
Knucklebones, Fifth century AD
Agora Museum (Archaeological Museum), Athens.
Photo: Shlomi eiger
המוזיאון הארכיאולוגי, קורינתוס
Archaeological Museum of Ancient Corinth
עצמות המשחק הן ממצא די נפוץ מהעולם העתיק וניתן למצוא אותן בתצוגות רבות העוסקות בצעצועים ומשחקים. שק עור מלא בעצמות משחק מופיע במוזיאון הארכיאולוגי בקורינתוס, כחלק מתצוגה המרכזת צעצועים, משחקים ודימויי ילדות כגון פסלים ועיטורים על כדים המתארים סצינות מחייהם של ילדים בעולם העתיק.

Knucklebones
Archaeological Museum of Ancient Corinth
Photo: Shlomi eiger

Archaeological Museum of Ancient Corinth
Photo: Shlomi eiger
בין הצעצועים השונים מוצגים בקורנתוס סביבונים, חיות מיניאטוריות ורעשנים, כמו גם שתי בובות מפרקיות, קורינטיות, אשר היו אופייניות לאיזור בין המאה ה-9 למאה ה- 4 לפנה”ס.
בשונה מהבובות המופשטות מן המאה ה-10 לפנה”ס המוצגות בקרמיקוס, בובות אלו מאופיינות במראה מפורט וריאליסטי יותר הכולל תוי פנים ותסרוקות ולעיתים אף פרטי לבוש המפוסלים בגוף הבובה.
בובות מסוג זה נעשו לעיתים בייצור סדרתי בלחיצה לתבנית ובתצוגה בקורינתוס ניתן לראות תבנית כזו לצד טורסו הבובה הנוצר בה.


Clay Dolls and Molds
Archaeological Museum of Ancient Corinth
Photo: Shlomi eiger
המוזיאון הארכיאולוגי מיקנה, פלופונז
Archaeological Museum of Ancient Mycenae, Peloponnese
תצוגה מרשימה של בובות דומות מן המאות ה- 6 וה- 5 לפנה”ס מוצגת במוזיאון הארכיאולוגי במיקנה.
בובות מסוג זה, עשויות טרה- קוטה ובנויות מטורסו אליו מחוברים בעזרת צירים או חוטים גפיים נעים, שימשו במגוון שימושים הנעים באופן פלואידי בין משחק בידי ילדות בדומה לשימוש בבובות כיום, לבין שימושים פולחניים ודתיים, אשר באופן מעניין קשורים גם הם לרוב לילדות, להתבגרות או לנישואין. במוזיאון במיקנה הן אינן מוצגות כבובות משחק ומתוארות כצלמיות אנתרופואידיות.


Dolls, Late 6th century - early 5th century BC
Archaeological Museum of Ancient Mycenae
Photo: Shlomi eiger
רמת המורכבות המכאנית של בובות הטרה-קוטה המפרקיות מן התקופה הארכאית והקלאסית, נעה בין בובות מקובעות המסוגלות להזיז איבר אחד עד לבובות משוכללות המזיזות את ארבע הגפיים. במקרה של הבובה מן הסוג המוצג במיקנה, גם את מפרקי הברכיים אשר נוצרו בבובה על ידי פיצול החומר והשחלת ציר.

Dolls, Late 6th century - early 5th century BC
Archaeological Museum of Ancient Mycenae
Photo: Shlomi eiger
המוזיאון לאמנות קיקלידית, אתונה
Museum of Cycladic Art, Athens
בובות טרה קוטה מסוג זה היו כאמור נפוצות מאד, השילוב בין היותן עשויות מחומר זול, היכולת לשכפל אותן, יכולתו של החרס לשרוד לאורך זמן ואי היכולת למחזרו, הובילו לכך שבובות טרה-קוטה רבות נמצאו ומוצגות במוזיאונים ארכיאולוגיים. בובה דומה מוצגת במוזיאון לאמנות קיקלידית באתונה, כחלק מן התצוגה המוקדשת לצעצועים וחפצי ילדות בעולם העתיק.

Museum of Cycladic Art, Athens
Photo: Shlomi eiger
גם במוזיאון זה התצוגה העוסקת בילדות היא תערובת של חפצים מסוגים שונים ותקופות שונות, המהדהדים את רעיון הילדות, הצעצועים והמשחקים בצורות שונות ולא תמיד עקביות.
בוטרינה הקטנה מוצגים בין השאר צעצועי חיות חרס חלולים בדימויים של חיות שונות כגון ציפור, חזיר וצב. חלק מצעצועים חלולים אלו נשרפו עם אבנים בתוכם כך שהם מתפקדים גם כרעשן, צעצוע נפוץ וקדום המשתייך לרוב לגילאי הינקות ונמצא כמעט בכל תרבות.


Clay Animals, Some are Ruttles. 5th century BC
Museum of Cycladic Art, Athens
Photo: Shlomi eiger
מוזיאון הצעצועים בנאקי, אתונה
Benaki Toy Museum, Athens
רעשנים נוספים בדימויי חיות מוצגים גם במוזיאון הצעצועים בנאקי באתונה, בחלל המוקדש לצעצועים קדומים. ביניהם בולט רעשן בדמות ציפור, אשר נוצר בין המאות ה-1 ל-3 לספירה ועיצובו מופשט מאד. חור קטן בבסיסו של הרעשן הופך אותו לפריט מעניין שכן החור שימש ככל הנראה לקשור את הרעשן לידיו של התינוק או הפעוט המשחק בו, כנראה כדי להימנע מהשלכתו לרצפה.

Clay Bird Ruttle. 1st to 3rd century AD
Benaki Toy Museum, Athens
Photo: Shlomi eiger
גם במוזיאון בנאקי לבובות יש נוכחות מכובדת בתצוגה, ולצד בובות הטרה-קוטה המפרקיות המאפיינות את התקופה הקלאסית, מוצגות גם בובות מעט קדומות יותר, המאופיינות בהיותן מקובעות בישיבה לכסא חרס, כאשר רק ידיהן בעלות צירים ויכולות לנוע.

Dolls
Benaki Toy Museum, Athens
Photo: Shlomi eiger
מלבד בובות הטרה-קוטה מוצגות בבנאקי בובות רבות מחומרים שונים אשר נעשו בעת העתיקה כמו לדוגמה תצוגה מרשימה של בובות העשויות עצם מן המאות ה- 2 וה- 3 לספירה. עיצובן של בובות מאורכות אלו, האופייניות לאימפריה הרומית, מבוססות על תכונותיה המורפולוגיות והמכאניות של העצם. צורת העצם וקימוריה הטבעיים משתלבים לעיתים בקימורי גופה של הבובה באופן המעניק להן את אופיין המסוגנן.


Roman Bone Dolls. 2nd - 3rd century AD
Benaki Toy Museum, Athens
Photo: Shlomi eiger
המוזיאון הארכיאולוגי באולימפיה, פלופונז
Archaeological Museum of Olympia, Peloponnese
בובות מעניינות אחרות מאותה תקופה מוצגות במוזיאון הארכיאולוגי באולימפיה. בובות חרס אלו מן המאות ה- 1 עד ה- 3 לספירה ייחודיות קודם כל בגלל שאינן מעוצבות בדמויות של נשים, הדמות האופיינית לבובות החרס ביין ורומא העתיקות, אלא בדמויות של חיילים רומיים.
הבובות, אשר שימשו כמשחק לילדים, בעלות טורסו חלול עם פתח בתחתית דמוי פעמון, מתוכו תלויות על גבי חבל המשמש כציר רגליים חופשיות. העיטורים על הדמויות המדמים את עיטורי השריון, כמו גם תוי הפנים נעשו בלחיצה בתבנית.
מלבד הדימוי המיוחד, המבנה המכאני של הבובות הרומיות שונה מאד מן הבובות המפרקיות שנעשו בתקופתן ובמאות שקדמו להן ומזכיר דווקא את הבובות הקדומות ביותר, בעלות הגוף הפעמוני מן המאה ה- 10 לפנה”ס אשר נמצאו באתונה.
ההבדלים בין הגישות המכאניות באופן חלוקת הגוף האנושי בבובות מתקופות שונות מזכירים את העובדה כי לצעצוע פיגורטיבי עשוי להיות תפקיד כפול באופן בו יש להתבונן בעיצובו, הוא גם דגם המייצג את המציאות בתקופתו, אך גם את האופן בו היא נתפסה ויוצגה.
הנוכחות הרבה של צעצועים ומשחקים במוזיאוני ארכיאולוגיה ביוון מלמדת גם על קיומם של חפצים אלו בתקופות בהן נוצרו וגם על העניין שחפצים אלו מעוררים כיום, המצדיק את הצגתם. רבות מן התצוגות במוזיאונים מסוג זה מערבבות בין מונחים כמו ילדות לבין משחקים וצעצועים באופן המשקף את החיבור בין תחומים אלו היום יותר מאשר בתקופות בהן חפצים אלו נוצרו ושומשו. החיבור בין בובה, סוס מכאני, קוביית משחק ורעשן יוצר קטגוריה רחבה מאד המזכירה לעיתים את האופן בו חנויות צעצועים כיום מכילות טווח רחב מאש של מוצרים. קוביות וכלי משחק רבים המופיעים בתצוגות אלו, שימשו לרוב אנשים מבוגרים יותר, ומצד שני, לבובות, המופיעות בתצוגות מסוימות כחפצי פולחן ובתצוגות אחרות כצעצועים, היה כנראה תפקיד מורכב יותר, ללא ההפרדה הדיכוטומית הנהוגה כיום בין תחומים אלו.
למול הבלבול והקשר המאולץ בין המוצגים, העושר הרב ומגוון החומרים, הטכניקות והסוגים של הצעצועים המופיעים במוזיאונים הארכיאולוגיים ביוון שופכים אור על אספקטים מסוימים של הילדות בעולם עתיק ושונה בו נוצרו.